2010 ultratriatlon világbajnoka: Vőneki Antal

Ultra verseny Ultra lámpával

Vőneki Antal éjszakai versenyzését a Gránit Design Kft. egy PETZL Ultra lámpával segítette.

Az alábbiakban Antal írását olvashatjátok:

"A PETZL ULTRA lámpa - a legek legje bizonyított Virginiában és Mexikóban

Amikor megkerestem a Gránit Design Kft-t 2010 szeptemberében azzal, hogy az éves nemzetközi ultratriatlon versenysorozatból a még hátralévő két versenyem kerékpáros versenyszámában nem szeretném kockáztatni az addig már elért világranglista 2. helyezésem és kértem a segítségüket, azonnal mellém álltak.

Az ultratriatlon a hagyományos ironman verseny 3,8 km úszás – 180 km kerékpározás – 42,2 km futás távjának többszöröseit jelenti. Így még a legrövidebb ultratriatlon versenyen, a dupla ironmanen is 360 km-t kell kerékpározni, a többin ennél többet. Ez azt jelenti, hogy a kerékpáros táv nagy részét éjjel kell teljesíteni, ami a sötétség miatt elég kockázatos. Országúti versenykerékpárral már mondhatom, hogy lehet haladni és éjjel elég, ha csak egy sündisznó cammog át az országúton egy kanyar után, ami a verseny végét jelentheti. Egy korábbi versenyemen éjjel őzek szaladtak át előttem úgy, hogy az utolsónak a hátsó patája majdnem súrolta az első kerekem – mit ne mondjak, meghűlt bennem a vér… És sündisznóval is volt dolgom…

Éjjeli kerékpározásnál a jó világítás alapvető fontosságú!

Vannak ultratriatlon versenyek, amelyek városi körülmények között vannak megrendezve, azaz egész éjjel utcai világításban van részünk. Azonban ezeken a helyeken is különösen fontosnak tartom a kerékpár jó világítását, ugyanis, ha egy kivilágított szakasz után jön csak egy kiégett utcai lámpa alatti szakasz, vagy az utcai lámpa fényét fák lombjai takarják, ott a szemnek idő kell, amíg átáll a sötétebb részre, és ezalatt, amíg úgymond nem látunk semmit, szintén bármi előfordulhat. Például kiléphet a sötétből féktávon belül egy gyalogos, vagy éppen egy lassabb versenyző lehet az adott részen, netán akár többen, akár egy eldobott üveg lehet az aszfalton stb.stb. Ilyen szakaszokból több is volt egy körben a mexikói Monterreyben megrendezett dekatriatlon (tízszeres ironman) versenyen, ahol egy kör 1, 915 km-es volt, úgyhogy amíg elfogyott az 1800 km-es kerékpáros penzum, igencsak sokszor volt az említett „hirtelen sötétségtől” veszélyhelyzet! A mexikói 1800 km kerékpártávból kb. 900 km-t, az össztáv felét tettem meg éjszaka. Ezen a versenyen már az összetett világbajnoki 1. helyért küzdöttem, úgyhogy nagyon-nagyon előrelátóan kellett mindenre gondolnom, ami technikailag veszélyeztethette a helyezésem. Tudtam, hogy az úszásnál problémám nem lehet, a futásnál pedig csak a futócipővel lehet gondom, de abból vittem tartalékot is, így csak az éjjeli sötét okozta kockázattól tarthattam kerékpározás közben. Ezt pedig a Gránit Kft. megoldotta, ugyanis biztosította számomra a messze legerősebben világító PETZL ULTRA lámpát.

Ultraversenyre ultralámpa…

Erről a lámpáról másoktól felsőfokban hallottam és ezt én is csak megerősítni tudom. Egyszerűen olyan biztonságban éreztem magam kerékpározás közben, mintha a kocsimban vezetnék éjjel. A lámpa fényereje egyszerűen tiszteletet parancsoló. Előzés közben sem volt gondom emiatt, ugyanis az előttem haladó kerékpáros, ha meglátta az aszfalton a tőle balra az erős reflektorral megvilágított területet, egyszerűen lejjebb húzódott jobbra. Az 1800 km alatt ez számtalanszor előfordult és mondhatom, amikor kisebb csoportok voltak előttem, azok is mindig „szabad utat” adtak. Mint amikor az autópályán a legjobb kocsik előtt a kisebbek lehúzódnak jobbra, szabad utat adva az erősebbnek…
Sok veszélyhelyzettől mentett meg a lámpa. Sajnos a rossz világítás miatt elő is fordult baleset, egy svéd versenyző éjjel egyszerűen beledurrant hátulról az előtte haladóba, aki emiatt elesett és nem sok körrel később a lábsérülése miatt a versenyt fel kellett, hogy adja, pedig ő vétlen volt! Az eredménylistában pedig csak az szerepel, hogy DNF (did not finish) és nem az, hogy önhibáján kívül nem tudta befejezni a versenyt, pedig képes lett volna rá.

A PETZL ULTRA lámpával a virginiai és a mexikói ultratriatlon versenyeimen maximálisan meg voltam elégedve és bizton mondhatom, hozzájárult az ultratriatlon világelsőségem eléréséhez."
Köszönöm a Gránit Design Kft. segítő támogatását:
Vőneki Antal

Az ultratriatlonról, Vőneki Antal sportfilozófiájáról, elért eredményeiről, a triatlon történetéről hihetetlen megrázó videóval az alábbi helyen bővebben:


www.ultratriatlon.hu

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu